„Csokonai 250” a Kollégiumban

Rendhagyó irodalmi önképzőkör – így hirdette meg a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és a Kollégium Baráti Köre az önképzőköri nemzedékeket párbeszédre hívó jubileumi Csokonai-megemlékezését a Díszterembe. 2023. november 17-én 17 órától, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulóján a költőt mint az „önképzőkör atyját” is ünnepelte a Kollégium.

Az eseményen egykori fényképek és hangfelvétel idézte meg Horváth Barnabás Dávid Árkádiában éltem én is! című színdarabjának 40 évvel ezelőtti bemutatóját. Dr. Győri János rendező hívására igent mondtak az egykori játszók – a szerző mellett Ablonczy Béla, Bacskai Antal, Égerházy László, Kardos Ábel, Máté János, Oláh Zsolt, Sohajda Mihály és Szécsi Péter. A drámából részleteket adtak elő mai gimnazisták, az újrajátszást Tóth Áron tanár úr lelkes csapatának köszönhették az öregdiákok.

A további önképzőköri generációk tagjai is felelevenítették a kollégiumi önművelés adta lehetőségeket, hiszen a Kollégiumban minden önképzőköri tevékenységet – versírás, versmondás, színjátszás, népzene, néptánc stb. – Csokonaitól eredeztetünk. A ’80–’90-es évek képviselői közül Gonda László, Kovács Gergely tanár úr – aki jelenleg is a Gimnázium tanára –, Sipos Ferenc, Sarkadi Sándor és Juhász Márton, a következő nemzedék tagjai közül Erdei József, Dobos Bálint, Szalacsi Balázs, Pótor Barnabás és Tóth Áron idézték fel refis önképzőköri emlékeiket. Veress Dániel egykori refis-dóczys diákot a Nemzeti Figyelő című lap szerkesztése kapcsán szólította meg az önképzőköri működés utóbbi 40 évét gondozó Győri János tanár úr.

Az együttlét fényét emelte a Kántus közreműködése, Csokonai-dalok közös éneklésére hívták a megjelenteket Arany János és László Lóránd Kántus-karnagyok.

A vigasztalhatatlan eső miatt a Csokonai-síremlékhez tervezett hagyományos zarándoklat elmaradt, s így dr. Barcsa Lajos alpolgármester úr – a Kollégium egykori diákja – a Díszteremben mondta el köszöntőjét, majd Erdei József öregdiák szavalata (Dsida Jenő: Csokonai sírjánál) és a Kántussal közös éneklés (A tihanyi Ekhóhoz, A Reményhez) után a Kollégium falán lévő Csokonai-domborművet koszorúzták meg az egybegyűltek, s ide helyezték el a síremlékre szánt gyertyákat. Az est folyamán az öregdiákok küldöttsége a Dorottya utcai síremlékhez is elvitte az emlékezés mécseseit.

A képeket Ősz Attila készítette.

https://www.facebook.com/media/set?vanity=DRKBaratiKore&set=a.746113167544262&locale=hu_HU

„Csokonai 250” a Kollégiumban