Tisztelt Egykori Diáktársak! Kedves Egyesületi Tagok, Érdeklődők!

A Debreceni Református Kollégium Baráti Köre újraindította 1993 és 2013 között sokakat megszólító előadás-sorozatát, a Kollégiumi Estéket. Az estek helyszíne hagyományosan a Kollégium Díszterme volt, idei alkalmainkra is ide várjuk a mai és öregdiákokat, jelenlegi és egykori tanárokat, a Kollégiumhoz bármilyen módon kötődő testvéreket, érdeklődőket.

A soron következő alkalmon – 2024. március 22-én pénteken – egy várva várt kötetet, Szabó Dániel Arany János etikája (1958) című lelkészképesítő dolgozatát mutatjuk be. A dolgozat előszava az évek során külön kötetté duzzadt, a körülményeket feltáró visszaemlékezés az Arany János-dolgozattal egybekötve olvasható – Lelkészképesítő dolgozatom egyházi és társadalmi visszhangja (2017–2024).

„Szabó Dániel papi vizsgadolgozatát megszerezni nem tudtuk, mivel az eddig ismeretlen körülmények között a Teológiáról eltűnt. Keresését hálózattal és hivatalos kapcsolattal is végeztettem, de az eddig eredményre nem vezetett.” – írja egy szigorúan titkos jelentés 1960-ból. Egy jótékony elrejtés mentette meg az elégtelenre értékelt írás szerzőjét a feltételezhető börtönbüntetéstől, hisz Arany korának és az 1950-es éveknek, jelesül az ’56-os eseményeknek párhuzamba állítása veszedelmes volt akkoriban.

A 91 éves szerzőt az a Győri János kérdezi, aki munkatársa is volt a miskolci Avas Szállóban, ui. a lelkészként nem szolgálható Szabó Dániel recepciósként, az érettségit követő évét egyetemen nem kezdhető Győri János pedig londinerként dolgozott a közös beszélgetések révén „templommá is váló tér”-ben.

Az est házigazdája Dr. Fekete Károly püspök, aki előszavában személyes emlékeit is felidézi az odaszánt életű teológusról, „akinek hátratételt és méltatlan vesszőfutást kellett elszenvednie.”

A Kollégium 2023-ban Szenci Molnár Albert-díjjal tüntette ki Szabó Dánielt.

KOLLÉGIUMI ESTÉK | SZABÓ DÁNIEL KÖNYVBEMUTATÓJA

https://ttre.hu/tartalom/6373/3/keruleti/regi-baratok-talalkoztak-a-debreceni-reformatus-kollegiumban

https://europaradio.hu/tallozo/90-eves-szabo-danielt-koszontotte-debreceni-reformatus-kollegium-barati-kore

Szeretettel várjuk alkalmunkra!

Győri János,

a Kollégiumi Baráti Kör elnöke

KOLLÉGIUMI ESTÉK | Szabó Dániel könyvbemutatója