Debrecen városa mindig magáénak érezte a Kollégiumot, a város és az ország iskolája volt, ezért a mostani ünnep nem csak a Kollégiumé – mondta az idén fennállásának 475. évfordulóját ünneplő Debreceni Református Kollégiumról Bölcskei Gusztáv.

A pénteki sajtótájékoztatón, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az éves programok közül kiemelte május 25-ét, amikor Debrecenbe jön majd Orbán Viktor miniszterelnök, aki meglátogatja a Kollégiumot is. Valamint ezen a napon írhatják alá azt a megállapodást is, amely a Kollégium intézményeinek korszerűsítéséről szól, erre 10 milliárd forintot fordít a kormány a következő négy esztendőben. Az ünnepi programsorozat részleteit Fekete Károly, a Kollégiumi Igazgatótanács elnöke ismertette, aki a kiemelt események között említette a szintén május 25-én tartandó Kollégiumi Baráti Kör éves találkozóját, a szeptember elsejei 4. Nemzeti Tanévnyitót és a szeptember 28-ai Jubileumi napot, valamint külön szólt a december 18-ai záró eseményről, amely egyben a 2014-ben fennállásának 275. évfordulóját ünneplő Kollégiumi Kántus nyitórendezvénye is lesz. Fekete Károly a Hittudományi Egyetem rektora a Kollégium jubileumának alkalmából elindult új honlapot is bemutatta, amely a 475.reformatus.hu oldalon érhető el. Az internetes felületen virtuális sétát is lehet tenni az intézményen belül.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt a két a 475. évfordulóhoz kapcsolódó hiánypótló könyvet is, amely a közelmúltban jelent meg. Győri János, a Kollégium Baráti Körének elnöke a Miről mesél a Debreceni Kollégium? című könyv szerkesztője kiemelte a kötettel kapcsolatban, hogy 12-16 éves fiataloknak szól, az illusztrációkat tanítványa Orosz Judit készítette.

A másik könyvet Szabadi István a Debreceni Református Kollégium Levéltárának igazgatója mutatta be. Ehhez a könyvhöz hasonló 100 évvel ezelőtt készült, de ez a mostani sokkal részletesebb. Az Intézménytörténeti Források a Debreceni Református Kollégium Levéltárában I-II című kötetek nagyobbik részét a kollégium diákjainak névsora teszi ki. A teljes anyag, ami az 1588 és az 1850 közötti időszakot öleli fel, mintegy 24 ezer nevet tartalmaz. Szabadi István szerint ez a könyv elsősorban a családtörténészeknek, helytörténészeknek és egyháztörténészeknek nyújthat segítséget.

További információk a jubileumi év honlapján: http://475.reformatus.hu

Forrás: ttre.hu

Sajtótájékoztató a jubileumi rendezvényekről