Go To Top

Debreceni Református Kollégium Baráti Köre

 

475 éves a Kollégium 

A jubileumi év honlapja

Tovább

Kiadványok

A Kollégiumi Titkárságon és rendezvényeinken megvásárolható kiadványok.

Tovább

1%

Kérjük, támogassa egyesületünket adója
1%-ával! Adószámunk: 18564778-1-09.

Tovább

Ajánlatunk

Kövess minket!

Eseménynaptár

Szeptember 2021
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Ez történik

Nincsenek események

Szeretettel köszöntjük a Kollégiumi Baráti Kör honlapján!

A Kollégiumi Baráti Kör Elnökének körlevele, Debrecen, 2021. február 20.

                                                                                                        

Kedves Egykori Diáktársak! Kedves Egyesületi Tagok!

 

A Debreceni Református Kollégium Baráti Köre Elnökségének nevében minden kedves egykori kollégiumi diáktársunknak a 2021. év elején áldást és békességet kívánunk. Szokásunkhoz híven röviden beszámolunk egyesületünk elmúlt évi tevékenységéről és idei terveiről.

A Kollégiumi Baráti Kör létszáma jelenleg 393fő (egy évvel korábban 415 fő). A csökkenés oka talán az elmúlt évben elmaradt rendezvényeinkben is keresendő. Kegyelettel emlékezünk az elmúlt esztendőben elhunyt tagtársainkra: 2020-ban dr. Adorján Gusztáv, dr. Bertók Lóránd, dr. Farkas Károlyné, dr. Nagy Barnabás és dr. Tóth Ervinné, az idei év elején  dr. Móricz Imre és dr. Erdei Gyula haláláról kaptunk hírt. Emlékük legyen áldott.

Az egyesületi tagdíj összege az elmúlt évben sem változott: aktív keresők számára évi 1000, nyugdíjasoknak 500 Ft. Tagdíjakból 2020-ban 183.200 Ft (egy évvel korábban 187.000 forint) folyt be az egyesület pénztárába. Örömmel tapasztaltuk, hogy az adományok mértéke meghaladta a tagdíjak összegét (idén  419. 120 Ft; előző évben 366.000 Ft). A 2020. évi 1%-os felajánlás összege 121.233 Ft (előző évben 135.000 Ft) volt. Elektronikus levelező listánk segítségével a Baráti Kör elérhető tagjait az elmúlt esztendőben is tájékoztattuk a Kollégium eseményeiről. Honlapunk (www.drkbaratikor.hu) szintén információt nyújt egyesületünk életéről.

Sajnálattal számolhatunk be arról, hogy 2020. május 23-24-ére tervezett találkozónkat a járvány miatt nem tudtuk megtartani. Többek között ekkorra terveztük a Kollégiumról szóló Útravaló című film bemutatását is, amelyet az M 5 televíziós csatorna nagy örömünkre idén januárban három részben vetített. A Baráti Kör Elnöksége által 2020. március 6-án elfogadott költségvetésünket május 9-én módosítottuk, s ennek értelmében 500.000 Ft-tal támogattuk Medgyessy Ferenc szobrászművész gipsz Móricz-portrészobra bronzváltozatának elkészítését. Ezt a műalkotást a Kollégium Gimnáziuma Péterfia utcai épületében kívánjuk méltó módon elhelyezni a Légy jó mindhalálig megjelenése 100. évfordulója tiszteletére tervezett „Nyilas Misi Emlékév” keretében. A munka elkészült, felavatását a járvány miatt elhalasztottuk.

A Baráti Kör közgyűlését végül szűk körben 2020. szeptember 26-án tartottuk meg a Kollégium Kistanácstermében, az elnök akadályoztatása miatt dr. Fazakas Gerely alelnök vezetésével. A Kollégium oktatási intézményei élén a közelmúltban történt személyi változások következtében a jelenlévők az Elnökség tagjává választották Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett gimnáziumi igazgatónőt és a Kollégiumi Igazgatótanács elnökeként dr. Baráth Béla Leventét, a Hittudományi Egyetem rektorát. A Közgyűlés egyúttal megköszönte hivatali elődeik, Győri József nyugalmazott gimnáziumi igazgató és dr. Kustár Zoltán egyetemi tanár (korábbi rektor és igazgatótanácsi elnök) hűséges munkáját. A közgyűlésen bemutatkozott Czapp Katalin, a Dóczy Gimnázium új igazgatónője is, aki intézménye nevében aktív támogatásáról biztosította a Baráti Kört.

Ami idei terveinket illeti, az egyesület év eleji elnökségi ülését április közepére halasztottuk, a költségvetésről és éves programjainkról ott fogunk dönteni. Baráti köri találkozónkat május 29-ére tervezzük, az életben lévő járványügyi korlátozások miatt azonban program még nem készült. A részletekről következő körlevelünkben, várhatóan április második felében tájékoztatjuk majd a Baráti Kör tagjait.

Végül köszönjük mindazok fáradozását, akik az elmúlt esztendőben tisztségviselőként vagy a Kollégiumi Titkárság, illetve a Gazdasági Hivatal munkatársaként egyesületünk munkáját segítették. A 2021. esztendőben minden kedves diáktársunknak eredményes munkát és jó egészséget kívánunk, Isten áldásával. Vigyázzunk egymásra és magunkra még jobban, amíg a járvány tart. Soli Deo Gloria!

 

Testvéri szeretettel:

Dr. Győri János       

 

A körlevél pdf formában letölthető erről a linkről.