Go To Top

Debreceni Református Kollégium Baráti Köre

Ajánlatunk

Református középiskolák Áprily Lajos Vers-és Prózamondó Versenye

2013. április. 20. 9 óra, Gimnázium, Kálvin terem

Áprily Lajos (1887–1967) erdélyi költő, Magyarországra települése után, 1929–1934 között a budapesti Lónyay utcai Református Gimnázium tanára, 1934-től a Baár-Madas Református Leánynevelő Intézet igazgatója volt. Egykori tanítványai az 1980-as évek végén hozták létre a nevét viselő alapítványt, amely kezdetben az akkor egyedüliként működő debreceni Református Kollégium Gimnáziuma diákjai számára hirdetett évente vers-és prózamondó versenyt. Az Áprily Alapítvány a versenyt 1990-ben kiterjesztette az újraalakult Baár-Madas Református Gimnáziumra, majd 1995-ben az ország összes református középiskolájára, s azóta megszakítás nélkül, változó helyszínen folyik az évenkénti megmérettetés. A 2013. évi 19. Áprily Lajos Vers-és Prózamondó Versenyt a jubiláló debreceni Református Kollégium Gimnáziuma rendezi, az alábbi tárgykörben: 1. Egy szabadon választott vers Áprily Lajostól; 2. Egy magyar költőnő vagy írónő szabadon választott verse vagy prózarészlete.
A versenyre ötven diákot és 25 magyartanárt várnak a rendezők. A rendezvény nyilvános, a közönség szavazataival is támogathatja kedvenceit.
Az idei Áprily-versenyre a Kollégium Baráti Köre a legeredményesebb debreceni versmondó számára 10.000 forintos külön díjat ajánl fel, amelyet a május 25-ei találkozón adunk át.